✓ Veilig boeken ✓ Lage prijzeninfo@bikinivakantie.nl

Vakantie tips en informatie

Tip veilig zwemmen zee

10 tips om veilig te zwemmen in de zee

De zomervakantie staat op het punt om weer te beginnen. De zon gaat weer volop schijnen en de temperaturen stijgen omhoog. Het favoriete uitje in de zomer is vaak een dagje strand waarbij je heerlijk kunt afkoelen in de zee. En ook op vakantie kiezen veel mensen ervoor om te kiezen voor een accommodatie vlak aan de zee of om het strand te bezoeken. Het is belangrijk om te weten dat zwemmen in de zee nooit zonder gevaren is. Wees goed voorbereid voordat je het water in gaat. Wij hebben 10 tips voor je om veilig te kunnen zwemmen in de zee. 

Tip 1. Ga nooit alleen het zeewater in

De eerste tip is misschien wel direct de belangrijkste die we je kunnen meegeven. Ga nooit alleen het water in. Als je met zijn tweeën bent kun je elkaar altijd helpen of de één kan hulp halen voor de ander. Wanneer je toch besluit om in je eentje in de zee te gaan zwemmen, is het verstandig om altijd iets mee te nemen wat drijft.

Tip 2. Zorg dat je de grond blijft voelen

Als je gaat zwemmen in de zee doe je er verstandig aan om niet verder te gaan zodra je de grond niet meer onder je voeten voelt. Er kan uit het niets een snelle stroming ontstaan waardoor je verrast wordt met alle mogelijke gevolgen van dien.

Tip 3. Zwem alleen in de zee met een diploma

Om veilig te kunnen zwemmen moet je minimaal je zwemdiploma A hebben. Als je niet bekwaam bent kan het gevaarlijk zijn om in de zee te zwemmen. Zorg er verder voor dat je regelmatig je zwemtechnieken oefent in het zwembad alvorens je in de zomer de zee ingaat. Laat kinderen nooit alleen zwemmen.

Tip 4. Neem een luchtbed me de zee in

Ga je de zee in, neem dan een luchtbed mee of een ander product dat drijft op het water. Mocht het eventueel gebeuren dat je wegdrijft kun je met behulp van het luchtbed met de stroming meevaren tot er hulp ter plaatse is. De stromingen in de zee zijn vaak te zwaar om terug te kunnen zwemmen.

Tip 5. Zwem in het oog van de strandwachten

Voordat je de zee in gaat kun je eerst kijken waar de strandwacht zich bevindt. Als je in de buurt daarvan gaat zwemmen zien ze je sneller in het geval dat er iets gebeurd.

Tip 6. Zwem alleen overdag in de zee

In de zee zwemmen doe je alleen overdag. Als het gaat schemeren ben je nog maar moeilijk te zien. In het donker ben je helemaal niet te zien en dat is vragen om problemen. Gewoon niet doen dus. Tevens is er in de avond ook geen toezicht van de strandwacht waardoor er mogelijk geen hulp is bij eventuele problemen.

Tip 7. Red je spullen niet als ze wegdrijven de zee in

Als je spullen met een hoog tempo wegdrijven door de stroming of door een harde wind laat ze dan gaan. Natuurlijk is het zonde van je prachtige luchtbed of je favoriete strandbal die je nu kwijt bent, maar je wilt voorkomen dat jij dadelijk niet meer terug kunt zwemmen.

Tip 8. Bereid voor je met behulp van apps

Voordat je een heerlijk dagje op het strand gaat vertoeven kun je een aantal apps downloaden op je telefoon. Denk bijvoorbeeld aan KNRM Helpt. Dit is een app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en biedt jou actuele informatie en belangrijke telefoonnummers bij nood.

Tip 9. Nuttig geen alcohol

Drink nooit alcohol als je de zee in gaat. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Je kunt er overmoedig van worden en denken dat je meer kunt dan je eigenlijk kan. Verder zorgt alcohol voor verwijding in de bloedvaten. Dit houdt in dat je sneller onderkoelt kunt raken. Neem dus gewoon lekker wat flesjes water of frisdrank mee.

Tip 10. Laat kinderen nooit alleen

Als je gaat zwemmen in de zee met kinderen erbij laat deze dan nooit alleen. Ook niet als ze hun zwemdiploma hebben. Per kind moet er minimaal één volwassene zijn die het water mee in gaat om toezicht te houden.