✓ Veilig boeken ✓ Lage prijzeninfo@bikinivakantie.nl

Vakantie tips en informatie

malediven kwallen

Kwallen in de Malediven: Ontdek de Feiten en soorten

Ben je van plan om de ongerepte wateren van de Malediven te verkennen en vraag je je af: “Zijn er kwallen in de Malediven?” Het is een begrijpelijke zorg, vooral als je van plan bent om uitgebreid de prachtige onderwaterwereld te verkennen. Laten we duiken in en de feiten over kwallen in dit tropische paradijs ontdekken.

Vergelijk Malediven prijzen bij:

Veel voorkomende soorten kwallen in de Malediven

Ja, kwallen maken deel uit van de diverse zeebewoners die deze turquoise wateren thuis noemen. De meest voorkomende kwallensoorten die je in de Malediven tegenkomt zijn de Maankwal (Aurelia aurita) en de Blauwe haarkwal (Cyanea lamarckii). De haarkwal heeft een milde steek die meestal onschadelijk is voor mensen. In zeldzame gevallen kan een steek enige ongemak veroorzaken, vergelijkbaar met een muggenbeet. De maankwal steekt mensen niet.

Pelagia noctiluca (mauve stinger) in het Nederlands paarse parelkwal

Pelagia noctiluca, ook wel bekend als de paarse parelkwal, is een soort kwal die voornamelijk voorkomt in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan. Maar hij is ook gespot op de Malediven. Deze kwal staat bekend om zijn opvallende paarse kleur en kan tot wel 30 centimeter groot worden. De paarse parelkwal heeft lange tentakels met giftige cellen, waardoor hij gevaarlijk kan zijn voor zwemmers en duikers. Bij aanraking kunnen deze cellen namelijk een pijnlijke en soms zelfs levensbedreigende reactie veroorzaken. Ondanks de gevaren die deze kwal met zich meebrengt, wordt hij toch vaak bewonderd vanwege zijn prachtige kleur en sierlijke bewegingen in het water.

Kroonkwal (crown jellyfish) vaak gespot in de malediven

De kroonkwal (crown jellyfish) is een prachtig dier dat vaak wordt gespot in de wateren rondom de Maldiven. Deze kwal staat bekend om zijn opvallende uiterlijk, met lange tentakels die uitlopen in een kroonvormige structuur. De kroonkwal kan behoorlijk groot worden en kan een diameter van wel 50 centimeter bereiken. Ondanks zijn indrukwekkende verschijning is de kroonkwal niet gevaarlijk voor mensen, omdat zijn tentakels geen giftige stoffen bevatten. Toch is het belangrijk om op te passen bij het zwemmen in de buurt van deze dieren, omdat hun tentakels wel voor irritatie kunnen zorgen. Al met al is de kroonkwal een fascinerend dier om te zien en een bijzondere toevoeging aan de rijke onderwaterwereld van de Maldiven.

Kubuskwallen (Chirodropida, Cubozoa) gespot in de Malediven; zeer gevaarlijk

Pas op: Er is een kubuskwal (Chirodropida, Cubozoa) gespot in Lhaviyani Atol, Maldiven! Kubuskwallen behoren tot de meest giftige dieren ter wereld. Blijf uit de buurt van deze dieren! Dit was geen uitbraak, maar in het verleden zijn er rond bepaalde tijden van het jaar kwallenplagen. Draag als voorzorgsmaatregel beschermende kleding wanneer er kwallen in de buurt zijn.

Seizoensgebondenheid en Voorzorgsmaatregelen

De aanwezigheid van kwallen is seizoensgebonden en afhankelijk van stromingen en watertemperaturen. Tijdens het zuidwestelijke moessonseizoen, van mei tot november, is de kans groter dat je ze tegenkomt. Echter, zelfs tijdens deze periode zijn waarnemingen niet gegarandeerd.

Vergelijk Malediven prijzen bij:

Wat te doen bij een Kwallensteek

De kans dat je wordt gestoken is erg klein, maar mocht het gebeuren dan vind je hier een paar tips die je kunt opvolgen:

  • Spoel het getroffen gebied af met azijn of zeewater. Gebruik geen zoet water, want dit kan de steek verergeren.
  • Verwijder eventuele tentakels met een pincet. Wrijf niet over het gebied of gebruik je handen om ze te verwijderen.
  • Breng een warm kompres aan op het gebied om de pijn te verlichten.
  • Zoek medische hulp als de pijn aanhoudt of als er tekenen zijn van een allergische reactie.

Conclusie

Hoewel kwallen aanwezig zijn in de Malediven, is de kans op een ontmoeting die resulteert in een schadelijke steek minimaal. Laat je Maldivische avontuur niet overschaduwen door de onwaarschijnlijke gebeurtenis van een kwallenbeet.