✓ Veilig boeken ✓ Lage prijzeninfo@bikinivakantie.nl

Vakantie tips en informatie

Portemonnee vakantie gestolen id paspoort

Paspoort of bankpas gestolen tijdens je vakantie

Als jouw paspoort of bankpas gestolen wordt tijdens je vakantie, is dat natuurlijk zeer onaangenaam. Deze documenten heb je nodig tijdens je vakantie, of om terug te keren uit vakantie. De vraag die dan meteen naar boven rijst, is uiteraard wat je nu moet doen. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen om niet te panikeren. Als je gewoon rustig blijft, kan je een oplossing zoeken en het nodige doen nadat je bankpas of paspoort gestolen werd tijdens je vakantie.

Paspoort gestolen tijdens je vakantie

Wat moet je doen als je op vakantie bent en je paspoort is gestolen? Kijk eerst en vooral nog een keertje goed in je handtas, portefeuille of bagage. Misschien zit het document toch nog ergens opgeborgen, of misschien heb je het te goed weggestopt. Als je het paspoort echt niet meer vindt en je ervan overtuigd bent dat het gestolen is, moet je naar een politiekantoor gaan om dit aan te geven. Vergeet niet om een document op papier te vragen als je aangifte gaat doen. Op die manier heb je hiervan een schriftelijk bewijs en kan je dit doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij.

Een nooddocument aanvragen

Nadat je aangifte hebt gedaan omtrent het gestolen paspoort, moet je een nooddocument aanvragen zodat je weer naar huis kan terugkeren. Dit moet je doen bij de ambassade of het Nederlandse consulaat. Als je niet weet waar ze gelegen zijn, kan je dit gemakkelijk opzoeken op de website van de Rijksoverheid. Ook bij de receptie van je hotel of vakantieverblijf, zullen ze je hierbij zeker willen verder helpen.

Een noodpaspoort gebruiken

Bij de terugkeer uit vakantie, heb je een noodpaspoort nodig. Wel moet je hiervoor een bepaald bedrag betalen, maar die zijn verschillend per land. Als je na enkele dagen je noodpaspoort ontvangt, kan je terugkeren naar huis. Zonder geldig paspoort, mag je het vliegtuig natuurlijk niet opstappen.

Bankpas gestolen tijdens je vakantie

Ook is het mogelijk dat je bankpas gestolen wordt tijdens je vakantie, dat je deze verliest, of dat je bankpas ingeslikt wordt aan een geldautomaat. Ook dit is uiteraard erg lastig. Wat je in dit geval eerst en vooral moet doen, is je bank contacteren. Zo kunnen zij je bankpas blokkeren en kan niemand misbruik maken van deze bankpas.

Een nieuwe bankpas

Je kan een nieuwe bankpas aanvragen als die gestolen is, maar het jammere hieraan is dat deze naar je huisadres wordt verzonden. Hierdoor kan je je bankpas dus niet meer gebruiken op vakantie. Niets is echter zo lastig als geen geld hebben op vakantie. Echter bestaat hier wel een geschikte oplossing voor.

Geld gebruiken op vakantie zonder bankpas

Wat je wel kan doen, is contact opnemen bij je bank met de vraag of ze geld kunnen voorzien voor jou bij een lokale bank op vakantie. Zij schrijven dan geld van je rekening en dit bedrag kan je dan ophalen in een bank die gelokaliseerd is dichtbij je verblijfsplaats op vakantie. Uiteraard moet dit goed besproken worden met de bank waarbij je verbonden bent.